červená Tesla Roadster 2018

O elektrických roadsterech a kamionech

Dodávky ať si klidně bzučí na elektřinu, ale z roadsterů nám benzín neberte

Tak nám Tesla představila nový Roadster a nový kamion s názvem Semi. A asi vás to překvapí, ale Roadster mě nechává naprosto klidným, zatímco Semi je konečně něco, co trochu dává smysl. Vysvětlím.

Elon Musk and Tesla Semi
Elon Musk, Tesla Semi a Tesla Roadster při dnešním představení

Elektrická auta vždy měla a stále mají řadu nedostatků, které jim brání ve větším rozšíření. Mezi ty hlavní patří dojezd, doba nabíjení, síť nabíjecích stanic, cena, do určité míry i maximální rychlost. Všechno tohle jsou ale nedostatky, které půjdou vyřešit – a podle mě spíš dříve než později. Velmi brzy se očekává dramatický pokles ceny baterií, dojezd dnešních Tesel už je kolem 450 km, doba nabíjení se taky zrychlí a těch stanic bude určitě přibívat.

Je tu ale jeden aspekt, který se jen tak nevyřeší – emoce a zábava za volantem. Jasně, Tesla umí být extrémně rychlá a slibovaný nový Roadster má zrychlit z nuly na sto za 1,9 vteřin. Nízké těžiště si bude rozumět i se zatáčkami a Musk slibuje i vysokou maximální rychlost – 400 km/h (to berme s rezervou). Ale u emočního zážitku z řízení se hraje na něco úplně jiného – zvuk motoru, odezva na řidičův input, cit ve volantu atd.

Tesla Roadster
Tesla Roadster

Skutečně zábavná auta vás donutí si rychlost zasloužit – chce to přesnou práci s plynem, převodovkou a spojkou. Není to ani o absolutních číslech – čtyřválcová Mazda MX-5 vás zabaví mnohem víc, než třeba dvanáctiválcový Bentley Continental GT. A raději budu poslouchat vytočený desetiválec ve starší M5 než hluk pneumatik v mnohem rychlejším Modelu S od Tesly.

Navzdory všem nezpochybnitelným kvalitám není Tesla v žádné formě skutečně řidičské auto a jsem přesvědčen, že už ani nikdy nebude. Proto mě osobně nový Roadster vůbec nezajímá. V osobních autech prostě potřebuji nějaké emoce a bez šesti, osmi, deseti nebo ideálně dvanáctiválců to nepůjde.

Tesla Semi
Tesla Semi

Kde ale emoce nepotřebujeme, jsou užitková auta – kamiony, sanitky, dodávky, poštovní vozy, policejní vozy, kurýrní dodávky, taxíky… Tam není potřeba si hrát na zpětnou vazbu z volantu a na husí kůži z uječeného desetiválce. Elektrický pohon u nich dává smysl, tím spíš, že se pohybují většinou ve městech. Neexistuje jediný důvod, proč by pošťák nemohl jezdit elektromobilem místo dieselu (tedy samozřejmě kromě ceny). A kolikrát jsme již v centru viděli starý Transit nebo Avii, které smrděly na celou ulici? Těch se musíme zbavit, ne moderních efektivních spalovacích motorů, na které cílí EU svými nesmyslnými regulacemi.

Proto mi dává nový Semi smysl. A bylo by fajn, kdyby se Tesla vrhla po kamionech na menší kamiony, dodávky, pickupy a další užitková auta (a časem třeba i lodě?). A my, řidiči, bychom si mohli nechat ty benzinové stroje na radost o trochu dýl.

P.S.: Tehle text byl spíš o tom, kde by měla být radost za volantem. Ne o tom, jestli bateriový kamion dává ekonomický smysl. Podle všeho zřejmě zatím nedává.

Total
0
Shares
Mohlo by se vám líbit