horská silnice v zimě

Zimní Dolomity – aneb Sella Ronda trochu jinak

Dolomity jsou zábavné i v zimě

Lyžaři tuto část italských Dolomit určitě dobře znají. Slavná Sella Ronda je součástí jednoho z největších lyžařských středisek v Evropě. Toto středisko obklopuje skalní útvar Gruppo del Sella a za den se tyto hory dají na lyžích obkroužit kolem dokola. Pokud lyžujete, tak vám silně doporučuji tento okruh absolvovat. Budete zde moci obdivovat tolik různých výhledů, až vám z toho bude hlava přecházet. No a pokud nelyžujete, tak nemusíte zoufat. Sella Ronda jde projet i autem nebo v létě i na motorce…

Můj prvotní důvod návštěvy Dolomit bylo také lyžování, ale ten malý ďablík ve mně mi pořád říkal, že bych to měl zkusit i autem, když už jsem zde. Nu což, žijeme jen jednou. A já nedbaje varování nutnosti řetězů na cedulích u vjezdu, se vydal prozkoumávat dříve nepoznané. Sice se mi vybavovaly všechny ty komentáře typu “BMW se na sněhu nerozjede ani na rovině”, ale jak se tito lidé mýlí, můžete vidět tady:

Nakonec jsem si vyjel všechny dostupné průsmyky. Passo Gardena, Passo Pordoi a jako třešničku na dortu jsem si nechal Passo Giau, kde se hojně vyskytuje na instagramu známý @powerslidelover. Videa, jak zde prohání jeho hračky typu Lamborghini Huracán Performante nebo LaFerrari, jsou již dnes legendární. Jak moc bylo toto zdolávání zábavné snad ani nemusím psát. Nenajdete zde ani jednu rovinku delší než dvě stě metrů. Trasu, kterou jsem absolvoval já najdete na mapě níže.

Jako vhodný bod k přenocování doporučuji malý rodinný hotýlek Chalet Pineta, kde jsem byl ubytovaný i já. Celkově však musím italské rodinné hotely vychválit. Ta kvalita je perfektní a já tvrdím, že už jen kvůli tomu jídlu se vyplatí cestovat o nějaké dvě hodiny déle, než se každý den krmit různými řízky s hranolkama v rakouských alpách.

I já, po několika hodinách strávených ve smyku, konečně můžu tvrdit, že se se zadokolkou na sněhu blížím jistotě, se kterou jsem dříve vodíval svou předokolku. A na závěr citát mého kamaráda: “Smyk překvapí jen toho, kdo v něm permanentně není.” Je na něm tolik pravdy…

Total
0
Shares
Mohlo by se vám líbit