Kniha Ben Collins - The Man in the white suit

Ben Collins – The Man in the White Suit

Recenze knihy, která změnila Top Gear

Pamatujete, jak před pár lety Stig z Top Gearu, aneb Ben Collins, napsal autobiografii a díky tomu odhalil svou identitu? BBC se s ním dokonce soudilo a z Top Gearu ho okamžitě vyhodili. Tak přesně tuhle knihu jsem nedávno dočetl a myslím, že si místo na tomhle blogu zaslouží.

Ben Collins si mě hned na začátku knihy získal tím, že býval nadšencem do letadel a jako malý chtěl být pilotem. Jenže když mu našli slabou poruchu zraku, uvědomil si, že by ho na pilota nikdy nevzali a proto „přestoupil“ na auta. Což je úplně stejný příběh, jaký se stal mě. Akorát Collins to dotáhl do Le Mans, NASCAR a FIA GT, zatímco já píšu tenhle bložínek.

Rozhodně se ale nedá říct, že by to měl Collins jednoduché. V knížce popisuje, jak je těžké se do závodní sedačky dostat. Bez pořádných sponzorů to nikdy nejde. Jeho vztah k vojenské technice ho ale neopustil a tak vstoupil do armádních aktivních rezerv. Kniha se díky tomu věnuje na střídačku závodění a armádním drillům. Později se k tomu ještě přidává práce pro Top Gear, kde měl Collins hodně důležitou roli.

The Stig

Primární role Stiga sice spočívala v zajíždění měřených kol s testovanými auty. A v instruktáži celebrit, které si přišly vyzkoušet měřené kolo. Collins ale díky svým zkušenostem fungoval i jako konzultant a spoluautor řady nápadů. Jeho dobrý vztah s armádou (jezdil v dokonce v armádním NASCAR teamu) vysvětluje, proč Top Gear nikdy neměl problém získat do srovnávacího testu Harrier, Apache, Eurofighter nebo tanky. Top Gearu to pomáhalo ve sledovanosti, armádě v náboru.

Collins se v Top Gearu několikrát objevil i sám za sebe (fotbalový zápas ve VW Foxech, skok parašutisty do jedoucího kabria atd), ale většinou se skrýval v helmě. Dost mě překvapilo, že v některých dílech, kdy nebylo potřeba jeho řidičských schopností (např. závod skrz Londýn, kdy Stig používal hromadnou dopravu), nepoužili jako Stiga někoho jiného. Vždy to byl Collins, i když jeho role spočívala jen v jízdě autobusem nebo rozsvícení pouličního osvětlení v Blackpoolu.

V jedné z kapitol se vyjadřuje i k Hammondově nehodě v raketovém autě. Původně v něm měl jet ironicky Captain Slow. Ale Collins přesvědčil producenty, že jediný Hammond měl dostatečnou fyzičku, aby v případě problému jízdu přežil. Taky ho donutil vzít si helmu homologovanou pro F1, čímž mu zřejmě zachránil život.

Hollywood

V pozdějších fázích knihy se Collins dostal ke kaskadérské práci pro Hollywood. Dělal například na honičce v Londýně v Lovcích pokladů nebo učil Daniela Craiga řídit po bondovsku v Casino Royale a Quantum of Solace. Hodně se angažoval při natáčení Skyfallu, ale to už nebyl Stigem.

The man in white suit je hodně zajímavá knížka, protože nabízí pohled do zákulisí Top Gearu a zároveň pohled do života závodníka, který jezdí rekordní kola v těch nejlepších autech světa, natáčí filmové honičky, blbne v Top Gear Live a občas si střihne závod v Le Mans, Indy Series, NASCAR, V8 Supercars nebo nějaké to testování F1. Kdo by takovou kariéru nechtěl :)

Pozitivem je i občasný humor, protože život s Clarksonem prostě není jen tak. Negativem je trochu těžší angličtina. Ta anglická je holt trochu bohatší než ta jednoduchá americká. Pokud s tím ale nemáte problém, tak doporučuji. Na Amazonu vyjde na 8 liber ale zahlédl jsem ji i v českých eshopech.

Total
0
Shares
Mohlo by se vám líbit